Van start: doorontwikkeling online kennisplatform werkingsmechanismen geneesmiddelen

Nieuws

Van start: doorontwikkeling online kennisplatform werkingsmechanismen geneesmiddelen

Het begrijpen en uitleggen van de complexe werking van geneesmiddelen is van cruciaal belang voor kennisontwikkeling en -verspreiding binnen de geneeskunde en farmacie. Om dit te ondersteunen, is het digitale platform TRC-P ontwikkeld: een gratis, toegankelijk, online kennisplatform dat biomedische professionals en studenten in heel Nederland voorziet van hoogwaardige informatie.

TRC-P, Teaching Resource Centre Pharmacology, biedt unieke, symbool-gebaseerde informatie die bijdraagt aan heldere en efficiënte communicatie over geneesmiddelen en hun werkingsmechanismen. Deze visualisatie bevordert niet alleen de diepgang van kennis, maar stroomlijnt ook de communicatie ervan in het biomedische veld. Het platform biedt grafieken, animaties, casussen en interactieve vragen om complexe onderwerpen begrijpelijk te maken voor zowel studenten als professionals in de medische en farmaceutische sector.

Het Centre for Human Drug Research (CHDR) is in samenwerking met FAST gestart met het verbeteren en uitbreiden van het TRC-P kennisplatform. Door onder andere een verbeterde toegankelijkheid, interactieve tutorials, het waarborgen van de kwaliteit van het kennisplatform en de koppeling aan het FAST Forum waar ontwikkelaars terecht kunnen voor ondersteuning.

De CHDR Academy, de onderwijs- en opleidingsafdeling van CHDR, speelt een belangrijke rol op het gebied van zowel het reguliere bachelor- en masteronderwijs, als het post-academische (geneesmiddel)onderwijs voor heel Nederland.  De onderwijs directeur van CHDR Jeroen van Smeden en Koos Burggraaf de decaan van de CHDR Academy zeggen “Met de toenemende complexiteit van (nieuwe) geneesmiddelen is het van groot belang dat voor alle professionals in dit veld hedendaagse, actuele, uniforme en gemakkelijk toegankelijke kennis beschikbaar is. De ondersteuning van dit project sluit naadloos aan bij de activiteiten die CHDR ontplooit.” Het kennisplatform heeft brede toepassingsmogelijkheden. Om de beschikbare informatie optimaal te benutten, is het van belang de nationale bekendheid ervan te vergroten.

Het platform is nu al beschikbaar, en naar verwachting zal halverwege 2025 de vernieuwde versie live zijn. Wil je op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig de websites van FAST en het CHDR.